overzicht

Onze missie: de founder story van Open Health Hub 

Op 18 maart 2015 ontmoetten een arts en een IT-deskundige elkaar op een conventie over IT in de gezondheidszorg in Utrecht. Ze werden aan elkaar voorgesteld door een wederzijds contact dat wist dat zij beiden hetzelfde probleem probeerden op te lossen: het gebrek aan interoperabiliteit in zorg-IT.

Door Martijn Verhoeven

eHealth en API’s

Op dat moment overwoog Marco Woesthuis, een arts die onlangs de farmaceutische industrie had verlaten, om het eerste echt interoperabele eHealth-platform te creëren dat automatisch gegevens kon vastleggen en toevoegen aan het EPD van de patiënt. Hij zag in dat digitale innovaties zorgverleners veel tijd kunnen besparen en de kwaliteit van leven van patiënten aanzienlijk kunnen verbeteren.  

Martijn Verhoeven had een soortgelijke visie. Hij had kort zijn online reisbedrijf verkocht om zijn focus te kunnen verleggen naar projecten met meer maatschappelijke impact. Hij creëerde een open API hub, om met Lego-achtige digitale bouwstenen verschillende gezondheidszorgsystemen en applicaties met elkaar te kunnen verbinden.  

Onderzoek en observaties

Marco en Martijn besloten hun krachten te bundelen. Zoals een goede gewoonte is bij het ontwerpen van diensten, bracht Marco vervolgens een aantal dagen door met artsen in hun ziekenhuizen en klinieken. Veel van de door Marco geïnterviewde artsen waren gefrustreerd over de verhouding tussen de tijd die aan administratieve taken werd besteed en de tijd die besteed kon worden aan helpen van patiënten. Velen voelden zich als robots die de velden van het EPD moesten invullen.  

Ondertussen doorgrondde Martijn de systemen en processen waardoor zo veel medische professionals zich belemmerd voelden. Hij observeerde de duur van poliklinische consulten, en constateerde dat van de acht minuten die een arts en patiënt tegenover elkaar zaten, er zes werden besteed aan het uitwisselen van informatie die ook ter voorbereiding op het consult al uitgewisseld had kunnen worden.  

Een volledige enterprise suite

Marco en Martijn concludeerden dat het gebruik van digitale vragenlijsten en thuismetingen veel tijd zou besparen en de administratieve lasten zou verminderen. Zo kwam Improve, de eerste app van Open Health Hub tot stand. De Improve app werd in april 2016 gelanceerd en was de eerste end-to-end versleutelde mobiele app voor PROMs (patient reported outcome measures) in Europa, met het RadboudUMC als launching customer.  

Inmiddels biedt Open Health Hub een volledige enterprise suite, met onder meer applicaties voor het creëren van digitale medische vragenlijsten, een bibliotheek met meer dan 400+ gevalideerde vragenlijsten, en verschillende mogelijkheden om de ingevoerde patiëntgegevens in te zien. Daarbij is de privacy en vertrouwelijkheid van de gegevens volledig gewaarborgd door end-to-end encryptie. Door het gebruik van internationale standaarden – zoals FHIR – en robuuste API’s, biedt Open Health Hub een open platform, dat naadloze geïntegreerd kan worden in bestaande systemen binnen de zorginstelling.